Вчера – Днес – Утре

Животът на човек е един непрекъснат процес, поток от събития, които се разстилат във времето. И всички тези събития могат да се разделят на три групи: тези, които вече са се случили – това е нашето минало; тези, които се случват в момента – това е нашето настояще; и тези, които още не са се случили – това е нашето бъдеще. Вчера – Днес – Утре.

Реално, ние се съприкосновяваме само с нашето Днес. И по отношението към нашето Днес, всички хора могат да се разделят на две групи.

За едните днес е продължението на вчера, продължението на тези събития, които вече са се случили. Днес е следствие на тези причини, които са били в миналото. И ако тези причини ги удовлетворяват, това не е чак толкова лошо – те ще живеят и ще се движат в своя кръг на комфорта докато им стига енергията за това движение. И по този начин живеят болшинството хора.

Кръгът на комфорта може да бъде малък, едвам да се побират сметките за апартамента, вечеря в ресторант веднъж на два месеца и необходимите разходи за поддържане на съществуването на човек. А може да бъде и голям, да включва и почивки на курорти, стабилен бизнес, много контакти, и високи длъжности. Характерна черта на такъв начин на живот е предсказуемостта, повторението на едни и същи събития и като следствие – загуба на интерес и скука.

Има и друга, много малобройна група от хора, която възприема Днес като началото на нещо ново, нещо което ще се случи Утре. И тези хора са отворени към всички възможности, които се появяват на пътя им. Техният живот прилича на спирала, която непрекъснато се разширява. Те сами творят бъдещето си, сами избират с кога да бъдат и какво да правят Утре. Те формират живота си така както им се иска. В техния живот присъства интересът.

Оставете миналото в миналото. Не се притеснявайте и не съжалявайте за това, което вече се е случило. Помислете, какво искате да се появи в живота ви Утре и направете първата крачка Днес.

Защото именно Днес е най-важният ден в живота ви.