Как да се адаптираме към промените?

Change SignНие живеем в постоянно променящ се свят. И това, което вчера е било актуално и важно, днес губи своето значение. Информацията се увеличава като геометрична прогресия. Помня първото си запознанство с компютъра. Това беше стая, около 30 кв. метра, пълна с жужащи устройства. Хората, които работеха там, ми се струваха като минимум гении. Сега всеки един ученик има вкъщи компютър, превъзхождащ по своите параметри тази огромна по габарити машина. И съвсем спокойно се справя с него. А са изминали едва 25 години.

Преди беше достатъчно като млад да получиш специално образование, да се обучиш за някоя професия и да работиш просто използвайки своите умения. И това беше достатъчно до самото пенсиониране. А сега, за да се поддържаш на високо професионално равнище е необходимо постоянно да се обучаваш, да умееш да използваш нова информация, постоянно да развиваш в себе си нови качества.

Как да оцелеем в този свят на постоянни изменения? Как да се научим да се справяме с най-различните задачи, пред които ни изправя живота? От къде да вземем енергията, за да останем над водата дори в периоди на криза? И не само да устоим, а да се впишем в развитието на историята и дори да получаваме дивиденти от това.

Явява ли се гаранция за успех висшето образование? Верният отговор е не. Аз обучавам персонала на големи супермаркети. И процентът хора, които работят като касиери и продавач-консултанти, а имат висше образование, е достатъчно голям. Как така се получава, че едни имайки висше образование се изстрелват нагоре, а други, със същото образование, че и даже с хубави оценки, остават отстрани на пътя.

Сега всички обвиняват кризата. Хубаво оправдание, да не се прави нищо. Но погледнете около себе си – всички ли еднакво са пострадали от кризата? По-скоро не. Въпросът е, че в живота, много малко хора могат да кажат, че са ограничени от външни обстоятелства и чувстват натиска на света. По-голямата част от хората живее в рамките на своите собствени ограничения. И техните вътрешни бариери не им позволяват да припарят до реалния свят. За това, те нищо не могат да направят и остават жертви на своите илюзии, оправдавайки се, че не са извадили късмет в живота.

Първото нещо, което трябва да разберете – вашият начин на живот е такъв, какъвто е, единствено и само благодарение на вашите лични качества и вътрешни убеждения, които определят вашето поведение. Именно те ви карат ден след ден да се въртите в една и съща програма. И ако искате да постигнете нещо повече, то трябва да започнете с преобразуването на самите себе си. Само изменяйки себе си, могат да се изменят обстоятелствата на живота ви. По никакъв друг начин. Законът на съответствието.

От къде да започнете?

Като за начало си задайте въпросът: „А какво всъщност искам да получа от живота?“ И забележете, това което именно Вие искате – не вашето семейство, вашите приятели, съпругата ви, децата ви, или шефът ви. А именно вие самите за себе си.

Следващата стъпка. Направете ревизия на самите себе си. На своите лични качества, своите знания, своите ограничения, своите възможности. Попитайте се: „Какъв трябва да бъда, за да съответствам на образа на живот, който искам да водя?“

Съставете план на своите изменения. Какви качества трябва да придобиете, от какви навици да се избавите, какви страхове ви пречат.

И започнете да действате.

Всичко е просто. (Ако не знаете как, ние ще ви помогнем.)