Кой е Игор Гончаров?

Често питат кой е Игор Гончаров. И аз винаги се затруднявам да отговоря. Психолог? Да, той е професионален психолог, има докторска дисертация. Но той е много повече от психолог. Екстрасенс? Тази дума има толкова много значения, че също не бих я използвала. Енергопрактик? А какво е това ще попитат.  Бизнес-тренер? Да, обучението при него e във вид на тренинги, но  също така е толкова далеч от нашите представи за бизнес-тренинг.  Учител? Пак малко ограничаващо. Преподавател? И аз съм преподавател, но до него ми е много далеч. Консултант? Да, прави консултации.  Но колко други също го правят. Не можеш да го подведеш под един знаменател с останалите или да му сложиш един етикет.  Той е нещо повече. Нещо като явление. Може би именно такива хора ги наричат с думата Мастер? Но съм сигурна, че ако му кажа, че е Мастер, ще се засмее и ще разкаже подходящ виц за случая.

Той всеки път е различен. И всеки път това са изненади, феерия от смях, смешки, вицове и в същото време понякога ти става много болезнено. Защо?  Защото виждаш своите бариери, своите ограничения. И вътрешната борба със самия себе си – искаш да преминеш по-нататък, а твоето старо Аз не те пуска – страшно. И изведнъж изблик на радост, когато най-накрая успяваш да изскочиш от стария коловоз. И неговата доволна усмивка: „ Е, и как е сега?”

Най-голямото удоволствие за него – това е твоя пробив, когато направиш крачка напред. Неговата основна идея е, че човек винаги трябва да се движи напред. Развитие – това са новите качества, които си нямал вчера, но имаш днес. Това е непрекъсната вътрешна промяна, която води до промяна и на всичко около теб.  Измина една година, откакто започнахме да работим заедно, но толкова много неща се промениха  – биха стигнали за няколко живота. А колко още неща ни очакват занапред?