С какво се отличава нашата школа?

Въпрос: В последно време  се появяват много всевъзможни школи по личностно развитие. С какво се отличава вашата школа от другите подобни?

Отговор: Преди да отговоря на този въпрос бих искала да определим какво означава развитие. Защото много хора употребяват тази дума без да се замислят какъв смисъл влагат в нея. Много изтъркано напоследък стана понятието духовно развитие. И всеки го разбира по свой си начин. Например някой може 20 години да чете едни и същи книги, всеки ден да се моли или медитира и накрая да каже – аз съм духовен човек. Не псувам, не говоря лоши думи, не мисля лошо на хората. И това е чудесно. А задавам въпрос – а какво се промени за този период в твоя живот? Нищо. А колко пари си спечелил? А купил ли си къща? А успя ли да създадеш семейство? И в отговор – аз не се интересувам от такива неща. Аз съм духовен.

Това обикновено е просто бягство от реалността и нищо повече. Развитие предполага поява на нещо ново живота – нова способност, ново качество, ново умение. Ако аз не съм знаела английски език, а сега мога да го говоря – то това е развитие. Ако съм нямала апартамент, а сега вече имам – това е развитие. Карала съм трошки на по 15 години, а сега карам чисто нова кола – това е развитие. Преди не умеех да говоря пред хората – сега го правя лесно и спокойно.

Тоест развитие не е възможно само с четене на книжки, тогава това се нарича илюзия. Развитие е  когато ти се променяш и светът реагира на твоята вътрешна промяна по нов начин.

А духовно развитие просто не е възможно, ако не са решени обикновени битови проблеми.

Какво се случва при нас. За да се промени нещо в живота на човека, най-напред той трябва да направи нещо ново за себе си, да излезе от състоянието на комфорт. Защото ако ти всеки един ден правиш едно и също, то е много глупаво да очакваш, че утре ще ти се случи нещо ново. И се получава едно обикаляне в кръг. Ако искаш промяна, най-напред трябва да спреш да тичаш в кръг.  Да спреш и да видиш къде се намираш. Да определиш какво те устройва в сегашния ти живот, а какво искаш да промениш. Ние караме хората да осъзнаят къде се намират, да определят своите силни и слаби качества и да се научат да ги използват на 100 процента. Ние не се борим с нищо в нас, не премахваме нищо, ние се учим да използваме целия си потенциал от възможности. Дори мързела можем да използваме за своето благо. Това се случва на първо ниво.

В школата се работи и с енергийни практики. Защото всеки един процес има две съставки – информация и енергия. И ако аз знам как да направя нещо, но не ми достига енергия да го направя – то това просто си остава прекрасна мечта и нищо повече. За да бъде успешен, човек трябва да умее да се мобилизира, да има високо ниво на енергия. И да управлява своята енергия. Не съм видяла нито един човек, който е постигнал много в живота и изглежда полу-заспал. Трябва да умеем и да се отпускаме когато трябва.

Откакто съм в школата намалих драстично времето си за сън. Преди едвам се събуждах след 9 часа сън. Сега са ми достатъчни 6 часа, като понякога спя и по-малко. Не го правя нарочно, това е нещо като страничен ефект от практиките, които използвам. И това много ми помага в работата, защото работя с хора и независимо от всичко трябва да съм в тонус.

Въпрос: Ако желая да посещавам школата, има ли някакви изисквания към мен ?

Отговор: Школата е отворена за всеки, но не всеки попада там. В някой случай човек идва и казва – искам да изучавам нещата, за които говорите – записва се и след това не посещава семинарите.  Това е така, защото цялото подсъзнание се бунтува срещу факта, че трябва да се положат усилия, за да се осъществи промяната.

Всеки идва на този свят със своето предназначение, но в по-голямата част от случаите той не успява да го открие. Попитайте хората около вас – доволни ли са от това, което правят, което имат, което са … Смятат ли че използват до край възможностите си… Истината е, че ние просто пропиляваме шансовете си в ненужните действия, които не водят до съществен резултат.

И ако човекът е разбрал, че иска малко повече отколкото има в днешния ден, то тогава той търси на къде да поеме. Хората посещаващи и обучаващи се в школата са именно такъв тип хора – хора желаещи ПРОМЯНАТА в живота си.

В школата не посочваме някакъв път, обещавайки че следвайки го ще получите всичко, за което мечтаете. Показваме как всеки може по-лесно да стигне до определената от него цел. А целите могат да бъдат най-различни – от създаването на семейство, до спечелване на още един милион.

Всяка външна промяна е предизвикана от вътрешната промяна в човека. Много добре това е представено в филма „ Тайната”, чиято идея също е че светът е огледалото на нашето вътрешно състояние. С други думи това което получаваш от света е това което му проектираш. И трудността е в това да задържим нужното ни състояние на духа достатъчно дълго време, за да успее светът да ни отговори. В школата хората се научават да получават реални резултати в живота.